Teltan valintaopas: Kuinka valita sopiva teltta retkeilyyn

Tervetuloa oppaaseen, joka auttaa sinua löytämään juuri sinun tarpeisiisi sopivan teltan. Olen itse viettänyt vuosia retkeilyn parissa, ja matkani aikana olen kokenut niin myrskyiset yöpymiset vuoristossa kuin idylliset leiriytymiset rannalla.

Tämän oppaan tarkoituksena on jakaa sinulle tietoa ja henkilökohtaisia kokemuksia, jotta voit tehdä tietoon pohjautuvan päätöksen ostaessasi telttaa, olitpa sitten aloittelija tai kokeneempi retkeilijä.

Tärkeimmät huomioitavat seikat telttaa valitessasi

Teltan valintaan vaikuttavat monenlaiset ominaisuudet, kuten:

  • Pystytettävyys: Nopea ja helppo pystyttäminen on arvokasta, erityisesti paljon retkeilevälle tai huonossa säässä, tai kun väsymys painaa päälle pitkän päivämatkan jälkeen.
  • Materiaalit: Kevyet materiaalit ovat helpommin kuljetettavia. Paksut painavat materiaalit lämmittävät hiukan.
  • Tilavuus ja istumakorkeus: Mieti, tarvitsetko tilaa varusteillesi, istumiseen tai
    lemmikillesi teltassa sisällä. Teltoissa on myös eteistila varusteiden säilytykseen
  • Mihin vuodenaikaan retkeilet: Valitse kesäksi kevyt telttamalli. Talveksi kamiinamahdollisuus on suositeltavaa. Hyvä ajatus on hankkia kaksi erilaista telttaa toinen kesäksi ja toinen talveksi.

Henkilömäärät – valitse teltta käyttäjien mukaan

Teltan valinta kannattaa aloittaa pohtimalla, kuinka monta ihmistä teltassa tulee yöpymään ja liikutellaanko sitä kantamalla.

Kevyt yhden hengen teltta liikkuu kätevästi mukanasi

Yhden hengen teltta on kompakti ja kevyt ratkaisu, joka on helppo kuljettaa mukana. Tämä on erityisen tärkeää, jos telttaa kannetaan pitkiä matkoja.

Yhden hengen telttaan mahtuu maksimissaan yksi ihminen, mutta se tarjoaa suojaa ja mukavuutta yksin retkeilevälle.

Yksin retkeilevälle, joka kaipaa hieman enemmän tilaa, kahden hengen teltta voi myös olla hyvä vaihtoehto, sillä se mahdollistaa myös kaverin houkuttelemisen mukaan matkoille.

Suosittelemme tähän käyttötarkoitukseen esimerkiksi Naturehiken yhden hengen telttaa.

Yhden hengen teltta

Kahden hengen teltta sopii ystäville ja pariskunnille

Kahden hengen teltta on suunniteltu kahdelle ihmiselle, mutta se voi myös tarjota ylimääräistä tilaa yksin retkeilevälle, joka haluaa enemmän mukavuutta.

Kahden hengen teltassa on tarpeeksi tilaa kahdelle henkilölle ja heidän varusteilleen, mutta se on edelleen riittävän kevyt kantamista varten.

Jos kaksi retkeilijää haluaa ylimääräistä tilaa, he voivat valita kolmen hengen teltan, joka tarjoaa enemmän tilaa liikkumiseen ja varusteiden säilyttämiseen. Tämä on hyvä vaihtoehto pariskunnille tai ystäville, jotka haluavat retkeillä yhdessä mutta arvostavat lisämukavuutta.

Suosittelemme tähän käyttötarkoitukseen esimerkiksi kotatelttaa lumiliepeillä 2-3 hengelle.

Kahden hengen teltta

Iso teltta kaveriporukalle tai perheelle

Suuren porukan tai perheen kanssa matkustettaessa tarvitaan tilavampi ratkaisu. On olemassa telttamalleja, joissa on jopa kaksi erillistä makuutilaa ja lisäksi eteinen. Tämä tekee niistä erinomaisen vaihtoehdon isommalle porukalle tai perheelle, joka tarvitsee enemmän tilaa ja yksityisyyttä.

Lapset viihtyvät hyvin omassa teltassaan, joten kahden teltan ratkaisu on harkitsemisen arvoinen lapsiperheille.

Hieman väljempi teltta lisää mukavuutta, mutta toisaalta tuo painoa lisää. Erityisesti, jos teltassa vietetään aikaa myös päivisin tai säilytetään varusteita pidempään, ylimääräinen tila voi olla hyödyksi. Kompaktissa teltassa ihmisen oma kehonlämpö lämmittää tilaa, ja eron lämmössä kyllä huomaa nukkuuko yksin yhden hengen teltassa vai yksin kahden hengen teltassa.

Suosittelemme tähän käyttötarkoitukseen esimerkiksi kotatelttaa lumiliepeillä 4 hengelle.

Iso perheteltta neljälle hengelle

Budjetti – mitä rahalla saa?

Teltan hinta voi vaihdella suuresti riippuen koosta, niihin kulutetuista materiaaleista ja materiaalien ominaisuuksista. 90-160 eurolla saa jo laadukkaan yhden hengen teltan, hinta nousee teltan koon kasvaessa muutamaan sataan euroon.

Oikein mahtavan kookkaat teltat saattavat maksaa jopa yli tonninkin. Parin kympin teltat alkavat sitten jo olemaan kertakäyttöisiä ja vie ilon lyhyestäkin retkeilystä hyttysten ja mahdollisen sadeveden puskiessa sisään.

Jos teltoissa on jonkunlainen heppoinen popup-mekanismi, ne tosiaan hajoavat helposti ja sitä ei sitten enää saa kasattua.

Teltan materiaalit – nylon vai polyesteri?

Ensimmäinen huomioitava ero nylonia verrattaessa polyesteriin on paino, nylon on kevyempää. Nylon on fyysisesti ohuempaa kuin polyesteri. Nylon kangas on kalliimpaa kuin polyesteri, joten se vaikuttaa teltan hintaan, nylon teltat ovat kalliimpia kuin polyesteri kankaiset.

Teltan materiaalilla on väliä 

Nylon on yleensä vielä silikonipäällystettyä ja tällainen materiaali hylkii tehokkaasti vettä. Kestävyys ja lujuus on muutoin samaa luokkaa erona polyesterin palamattomuus, se palaa huonosti, sulaa toki reikä, jos pääsee esimerkiksi kekäleen kanssa kosketuksiin.

Nylon on luonnostaan repeämätön hyvin kestävä materiaali, polyesterikankaatkin valmistetaan ripstop-periaatteella. Talvisin saattaa tulla esille nylonin joustaminen, nylon tuppaa roikkumaan, jos kankaan päällä on jäätä tai lunta painona.

Helposti pakattava Nylon teltta

Nylonin etu tässä joustavuudessa tulee esille telttaa pakattaessa, teltan varustesäkkikin / kassi on joustavaa nylonia, pakkaaminen tällaiseen säkkiin on paljon helpompaa ja nopeampaa kuin polyesteriseen säkkiin pakkaaminen.

Sama telttaa pystytettäessä, polyesteri saattaa jäädä hiukan ryppyiseksi, nylonin saa kirrattua hienon sileäksikin. Ei vaikuta muutoin mihinkään mutta ulkonäköseikka.

Toiset teltat on valmistettu kokonaan nylonista tai polyesterista, toiset taas siten että teltan pääliosa on nylonia ja lattia polyesteria. Materiaalin vahvuus ilmoitetaan esimerkiksi arvoilla 15D, tai 20D. Isompi luku tarkoittaa paksumpaa materiaalia.

Suosittelemme esimerkiksi ultrakevyttä Naturehiken Upgraded Cloud Up 1 nylon telttaa.

ultrakevyt nylon teltta yhdelle

Tuulinarut pitävät teltan paikallaan

Useimmissa teltoissa on mukana tuulinarut ja maapiikit. Tuulinarujen toinen pää kiinnitetään telttaan lenkkiin tai kiinnikkeeseen ja toinen pää maahan maapiikkien avulla. Tuulinarut voi myös kiinnittää kiviin tai puihin. Tuulinaruja käytetään erityisesti tuulisella säällä, mutta itsekseen seisovissa teltoissa niitä ei tarvitse asentaa, jos kovempaa tuulta ei ole odotettavissa.

Kotateltta
pysyy pystyssä myös ilman tuulinaruja, joten niiden asentaminen ja määrä jää teltan pystyttäjän harkintaan tuuliolosuhteiden mukaan. On myös telttoja, joiden koko pystyssä pysyminen riippuu tuulinaruista ja maapiikeistä.

Varusteiden säilytys – rinkka ja tarvikkeet

Retkiteltoissa on yleensä esimerkiksi maapiikeillä maahan kiinnitettävä eteistila eli absidi, joka mahdollistaa rinkan tai varusteiden säilytyksen sateensuojassa ilman erillistä tarppia. Absideja voi olla teltassa yksi tai kaksikin.

Kookkaimmat telttamallit saattavat sisältää kiinteinä tiloina jopa erillisiä ”huoneita”, nukkumiseen omansa ja toinen ”huone” eteistilana varusteille ja vaikkapa ruuanlaittoon.

Rinkan valinta on yhtä tärkeä kuin teltan valinta, sillä hyvin valittu rinkka tekee retkeilystä miellyttävämpää ja vähemmän rasittavaa. Hyvä rinkka jakaa painon tasaisesti lantion ja olkapäiden välillä, mikä vähentää selkään kohdistuvaa rasitusta.

Varmista, että rinkassa on tarpeeksi tilaa kaikille varusteillesi, mutta ettei se ole liian tilava, jottei ylimääräinen tila houkuttelisi pakkaamaan mukaan turhia tavaroita. Säilytystilat, kuten sivutaskut ja kiinnityslenkit, helpottavat tavaroiden järjestämistä ja nopeaa saatavuutta retken aikana. Muista myös valita säänkestävä rinkka tai hankkia sadesuoja, jotta varusteesi pysyvät kuivina sääolosuhteista riippumatta.

Tuote suosituksemme vettä hylkivä ja tilava Klymit vaellusrinkka.

Tilava ja vetta hylkivä vaellusrinkka

Kolmikerrosmateriaalit – pilkkiteltat – saunateltat

Telttoja löytyy eri tyylisiä moneen lähtöön. Yhtenä esimerkkinä pilkki- tai saunateltat. Näissä materiaali on monesti kolmikerroksinen (voi olla myös yksikerroksinen), joka muodostuu pinta ja sisäpuolen materiaaleista, joiden välissä on eriste.

Kolmikerrosmateriaali vai yksikerrosmateriaali?

Paksu kokonaisuus pitää lämpöä teltan sisäpuolella vähän paremmin yksikerrosmateriaaleihin verrattuna, mutta jos lämmitystä ei ole käytössä, kylmä se pakkasella toki tällaisenkin teltan sisälämpötila on.

Hyvä nyrkkisääntö saunateltaksi: jos ei ole pakkasta teltaksi käy ihan mikä vaan yksikerrostelttakin, vaikka pieni kotateltta. Jos on pakkasta, eriste tarvitaan, muuten löylyt jäävät vaisuksi isollakin kiukaalla. Huomioitavaa että tällainen kolmikerrosmateriaali ei ole vedenpitävää vesisateen sattuessa.

Syynä on se, että materiaalien takia saumoja ei voi teipata silikonilla niin kuin tavallisissa teltoissa teippaus on tehty. Sen takia näitä käytetään enimmäkseen talvella. Toki toisiin malleihin on saatavilla tai sisältyy hintaan erillinen peite teltan päälle, jolloin vesi saadaan pysymään teltan ulkopuolella.

Kannattaa myös muistaa kuivatella tällainen teltta käyttöjen välillä, muutoin saattaa ilmetä pientä homehtumista kankaiden väissä. Yksikerrosmateriaaleissa tällaista ei ilmene.

Käyttötarkoitus – mistä tiedät, mikä teltta sopii sinulle?

Teltan käyttötarkoitus on keskeinen valintakriteeri, paino sekä koko pakattuna. Minkä mallinen teltan pitäisi olla, mihin vuodenaikaan sitä käytetään.

Painon ja koon merkitys teltan valinnassa

Isompi kotatelttakaan ei paina kuin alle kolme kiloa. Kevyet kompaktit teltat sopivat hyvin, kun teltan pitää mahtua pieneen tilaan ja sitä pitää kantaa.

Kookkaammat painavat teltat kulkuneuvoretkeilyyn tai esimerkiksi ahkion kyytiin. Jos teltta painaa vaikka 10-40 kg niin ei sitä kovin pitkälle kantamalla saa kuskattua.

Valitse teltta kelin ja tarkoituksen mukaan

Mikäs sen mukavampaa kuin ultrakevyt helppokäyttöinen kompakti pikkuteltta kesän rientoihin, esimerkiksi rannalle, festareille, vaelluksille, melontaan, suppailuun tai moottoripyöräretkeilyyn.

Suosittelemme tähän käyttötarkoitukseen esimerkiksi ultrakevytta vesitiivistä Naturehiken yhden hengen telttaa.

Yhden hengen teltta retkeilyyn

Sääolosuhteet ja vuodenaika – valmistaudu ympäristöön

Teltan valinnassa on otettava huomioon myös sääolosuhteet. Kesäteltat ovat yleensä kevyempiä ja helppoja kuljettaa matkassa sekä tarjoten hyvän ilmanvaihdon, kun taas talviteltat on suunniteltu pitämään lämpö sisällä ja viima ulkona esimerkiksi lumiliepeiden avulla, ja kestämään vähän paremmin lumen painoa.

Lisää talviretkeilyvinkkejä löydät oppaastamme täältä!

Talviteltan ominaisuudet: mukavuutta kylmässä

Talvella moni kaipaa ehkä enemmän tilaa, teltta, jossa mahtuu vaikkapa seisomaan: iso kotateltta, pilkkiteltta tai dome- eli kupoliteltta. Mutta silti, talvi ei tarkoita sitä että teltan pitäisi välttämättä olla raskas, meidän lempiteltta talvella on alle 2 kg painava pikkuinen kotateltta kamiinalla käytettynä.

Hyvässä talviteltassa löytyy myös piipun läpivienti, joka tarvitaan, jos kamiina on käytössä. Itse olen kohdannut hyytävän jäätäviä tilanteita, joissa oikeanlainen teltta on tehnyt suuren eron mukavuudessa ja turvallisuudessa.

Jos on liian kylmä, silloin hätä on suuri ja lämpöä kaivataan. Mahdollisuus kamiinan käyttöön on erittäin hyvä asia kylmään vuodenaikaan retkeilevälle

Suosittelemme tähän ruostumattomasta teräksestä valmistettua telttakamiinaa.

telttakamiinan lämitys

Teltan pystytys – tunneliteltta vs kupoliteltta

Itsestään seisovat teltat ovat retkeilijän helppoja kavereita, ne kun pysyy pystyssä ilman naruja tai maapiikkejä. Teltoissa on runko, jossa on vähintään neljä jalkaa. Kivinen maastokaan ei ole tällöin ongelma.

Tunneliteltta on keveä ja tilava

Tunneliteltat eivät ole itsestään seisovia, joten ne täytyy kiinnittää maahan naruilla ja maakiiloilla. Tämä voi olla haasteellista kovassa maassa, mutta oikein pystytettynä ne ovat tuulenkestäviä ja tarjoavat runsaasti tilaa varusteille. Tunnelitelttojen pitkänomainen muoto ja eteistilat (absidit) lisäävät mukavuutta retkeilijälle.

Suosittelemme tähän esimerkiksi Naturehiken kolmen hengen tunnelitelttaa.

kolmen hengen tunneliteltta

Kupoliteltta on vakaa ja helppo pystyttää

Kupoliteltat ovat itsestään seisovia, eli ne pysyvät muodossaan myös ilman maahan kiinnitettäviä naruja tai kiiloja. Tämä tekee niistä erityisen käteviä maastoissa, joissa kiinnittäminen on hankalaa, kuten kallioisilla alueilla. Kupoliteltat ovat vakaita kovassakin tuulessa, mutta kiilaus on silti suositeltavaa lisäämään teltan turvallisuutta.

Nykypäivän kupoliteltat ovat usein kaksikerroksisia, mikä tekee niistä kestäviä ja hyvin vettä pitäviä. Risteävien kaarien ansiosta ne säilyttävät muotonsa ja tarjoavat paremman ilmanvaihdon, kun sisäteltta voidaan pystyttää ilman vedenpitävää ulkotelttaa hyvällä säällä.

Kupoliteltat ovat monipuolisia ja käytännöllisiä, sopien erityisesti maastoon, jossa kiilaus on haasteellista. Ne ovat suosittuja esimerkiksi melontaretkillä, koska ne voidaan pystyttää helposti kalliolle. Näiden ominaisuuksien ansiosta kupoliteltat ovat vankkumaton valinta monenlaisille retkille, myös perheen kanssa.

Teltan väri – miten se vaikuttaa?

Jos haluaa, että teltta maastoutuu piiloon ympäristöönsä tällöin kannattaa suosia maanläheisiä värejä vihreää, ruskeaa tai tummaa. Kirkkaat värit kuten esimerkiksi oranssi erottuu kauemmas maastossa.

Valoa lisää vaalealla teltalla

Teltan sisäpuolta ajatellen väri vaikuttaa hiukan ulkoa tulevan valon sävyyn ja kirkkauteen. Vaaleanvärinen teltta on hiukan valoisampi kuin tumman värinen teltta.

Jää jokaisen tuumailtavaksi onko lisävalolla arvoa esimerkiksi kesän aamuina, vai olisiko pikku pimennys valon suhteen kuitenkin paikallaan.

Miksi maapiikit ovat räikeän värisiä?

Mitä tulee teltan osien muihin väreihin, maapiikit ovat aina räikeän värisiä, olkoot vaikka vihreät niin väri on kirkas ja huomiota herättävä. Tämä tietenkin siksi että jos piikin joutuu maaperän koostumuksen takia painamaan kovinkin syvälle, piikit myös lähtevät matkaan telttaa purkaessa eikä unohdu maahan.

Yhteenveto

Teltan valinta on tärkeä päätös, joka vaikuttaa retkeilyn nautinnollisuuteen ja turvallisuuteen. Toivottavasti tämä opas auttaa sinua löytämään juuri sinun tarpeisiisi sopivan teltan. Muista, että hyvä teltta on investointi moniin tuleviin seikkailuihin. Hyviä retkiä!

Ostoskorisi on tyhjä